Friday, December 31, 2010

Sembilan tahun janji bertunang


BARU-BARU ini, saya dengar ceramah yang mengatakan jika seorang lelaki menyatakan keinginan untuk memperisterikan seorang wanita dan wanita itu bersetuju maka mengikut hukum Islam mereka sudah bertunang walaupun hanya melalui telefon. Merisik dan menghantar cincin hanyalah adat.
Saya mengalami hal ini sejak sembilan tahun lalu dan masih belum berkahwin, manakala teman lelaki saya yang sudah berkahwin ketika menyatakan hasrat itu, sehingga kini masih bersama isterinya.
Malah, kami tidak pernah memutuskan hubungan itu dan masih bersahabat baik tetapi tidak membicarakan soal perasaan masing-masing.

Saya ada bertanyakan hal ini kepadanya dan dia masih ingat hasratnya. Persoalannya, adakah kami benar-benar sudah bertunang?
Jika ya, bagaimana untuk memutuskan ikatan ini kerana saya risau ia akan mendatangkan masalah kepada saya pada masa depan.
MAS
Georgetown


Khitbah atau bertunang ada pelbagai cara dalam Islam, antaranya seperti yang saudari sebut ialah langkah pertama. Langkah seterusnya ialah memaklumkan kepada ahli keluarga perempuan untuk persetujuan dan juga supaya dia tidak dipinang orang lain sementara ada hubungan khitbah ini.

Bagi pihak saudari, belum boleh dikatakan sudah dipunyai orang lagi kerana pihak lelaki juga tidak meneruskan hasratnya bahkan sudah pun berkahwin dengan orang lain. Saudari sekarang adalah anak gadis dan masih boleh dipinang orang lain.

sumber harian metro

No comments:

Post a Comment