Friday, April 29, 2011

Takut hubungan intim

ADA satu kisah yang ingin saya kongsi bersama pembaca pada minggu ini. Mungkin pada sesetengah orang ia tidak serius tetapi bagi saya kisahnya memang pelik, namun ia benar-benar berlaku.
Ia berkaitan seorang suami yang tidak pernah mengadakan hubungan seks dengan isteri walaupun berkahwin beberapa tahun. Alasannya, dia malu melihat kemaluan isteri selain takut melakukan hubungan seks.
Menakjubkan juga apabila si isteri bersabar dan pada masa sama, tidak pernah jemu memujuk suami dengan melakukan belaian manja, namun akhirnya suami menarik diri.

Ia bukan kerana suaminya mengalami masalah dengan alat kelamin, sebaliknya dia terlalu malu selain takut untuk melakukan hubungan seks.

Akibatnya, selain isteri terseksa daripada segi batin, keluarga mentua menganggap suami terkena buatan orang. Lantas, suami dibawa bertemu bomoh untuk diurut kerana isterinya tidak mengandung walaupun sudah lama berkahwin.

Apa yang berlaku kepada suami itu memang aneh kerana jarang berlaku keadaan di mana lelaki tidak suka melakukan hubungan seksual.

Suami terbabit mungkin terfikir hubungan seks membabitkan perkara ‘aneh’ iaitu perlu berdepan pasangan dalam keadaan memalukan, berbogel atau selak kain, perlu sentuhan kepada anggota kelamin dan pelbagai lagi.

Semua itu mungkin mengaibkan. Berdasarkan aduan diterima, si isteri turut cuba membantu menyelesaikan masalah dengan bersama-sama menonton ‘filem dewasa’ tetapi suaminya tetap tidak mahu melakukan seks, sebaliknya lebih gemar menonton filem itu berseorangan.

Selain itu, belaian diberi kepada suami turut ‘memanaskan’ lelaki itu tetapi apabila syahwat semakin meningkat suami tiba-tiba menarik diri, menyebabkan isterinya terkapai-kapai sendirian.

Dalam menghadapi masalah sebegini, peranan isteri sangat penting. Memandangkan isteri itu sudah biasa tidak mendapat kepuasan seks selain sentiasa bersabar dengan suami, nyata usahanya membawa kemajuan.

Biarpun isteri itu secara spesifik masih gagal mendapatkan kepuasan seks, terbukti belaian dan cumbuan mampu membuatkan suaminya ‘panas’ hinggalah dia akhirnya meminta dihentikan.

Jadi, kepada sesiapa yang menghadapi masalah seperti ini, isteri digalakkan untuk terus membelai dan mendidik suaminya melakukan hubungan intim. Jangan sekali-kali fikir perbuatan isteri meminta adegan intim daripada suami adalah sesuatu yang aneh. Ini kerana ia perbuatan yang sangat diperlukan dalam situasi dihadapi.

Isteri juga perlu terus bersabar jika mahu mengekalkan kehidupan rumah tangga. Pada masa sama suami perlu mendapat banyak pendedahan daripada pembimbing atau membaca buku panduan supaya mampu membuka minda, selain tidak tersalah tafsir berkaitan seks.

Antara pendekatan sesuai ialah bimbingan dan kaunseling seks dan bantuan pakar perubatan. Ia memang memerlukan masa dan bimbingan susulan perlu dilakukan sehingga berlaku perubahan terhadap si suami. Jangan putus asa. Teruskan perjuangan hidup berumahtangga.

petikan harian metro ahad

No comments:

Post a Comment