Friday, January 13, 2012

6 SIFAT BURUK PEREMPUAN YANG TAK BOLEH DI JADIKAN ISTERI ...

Bismillahir-Rahmanir-Rahim ... Perlu kita ketahui bagaimana Perempuan yang Tak harus untuk di jadikan isteri, Sebelum kita Menuju Keluarga yang bahagia .. Berikut SIFAT-SIFAT BURUK yang perlu seorang wanita JAUHI untuk menjadi seorang is3 yang bukan saja baik tapi cerdik dan solehah.:)) semua wanita impikan bergelar is3 solehah kan...MARI KITA MUHASABAH DIRI....kerana kita bukanlah sempurna.

1. Al -Anaanah ...

Maknanya wanita yang banyak berkeluh kesah. Yg selalu merasa tak cukup, apa yg diberi semua tak cukup. diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup, dll. Tak redha dgn pembelaan dan apa yg diberi suami.Sentiasa tidak berpuas hati. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa memperhatikan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yg suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yg tak cukup.SILA JAUHI YER...

2. Al-Manaanah ...

Wanita yang Suka mengungkit2. Kalau suami melakukan hal yg dia tak berkenan atau suka maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Wanita jenis ini sangat suka hendak membicarakan keburukan suami: tak ingat budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Padahal suami sudah memberi perlindungan macam2 padanya.

3. Al-Hunaanah ...

Ingin pada suami yg lain atau berkenan kpd lelaki yg lain. sangat suka membanding-bandingkan suaminya dg suami/lelaki lain. Tak redha dg suami yg ada.

4. Al- Hudaaqah ...

WAnita yang Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukan. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dgn berbagai ancaman: ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami, dll. Suami dibuat seperti budak-budak, bukan sebagai pemimpinnya. Yg dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.

5. Al -Hulaaqah ...

Wanita yang Sibuk bersolek atau tidur atau santai2 dll hingga lalai dg ibadah-ibadah wajib dan sunnah, seperti sholat, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dg anak2, dll.

6. As-Salaaqah ...

Wanita yang Banyak berbicara, menggosip., mengumpat. Siang malam, pagi petang asik mengata orang saja. Apa saja yg suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dgn telfon, SMS, internet, dan macam2 cara yang lain .Ada juga wanita yang suka menceritakan keburukan suami kepada ibubapa dan jiran2 apabila bilau tidak berpuas hati terhadap sesuatu. Yg jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dg kata2nya yg menyakitkan.


Semoga bermanfaat dan Dapat Diambil Hikmah-Nya ...

No comments:

Post a Comment